Роль психологічного фактчекінгу в підвищенні медіаграмотності студентської молоді - Potsulko О. А.; Avetisova, I. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
У статті розкрито сутність психологічного фактчекінгу та його роль в підвищенні медіаграмотності студентської молоді в Україні. Медіаграмотність людини, вміння критично мислити та правильно споживати інформацію – є ключовими навичками населення у XXI столітті. Медіаграмотність в Україні є обов’язковим напрямком для розвитку демократичної держави. Воєнні дії в Україні та інші загрози національній безпеці наголошують щодо важливості медіаграмотності населення для боротьби на інформаційному фронті. Після дослідження феноменів «постправда», «фейкова інформація», «медіаграмотність», «фактчекінг» та «психологічний фактчекінг», стало зрозуміло, наскільки важливою є дана тематика. Сьогодні ми живемо в так звану цифрову епоху, тому кожному, особливо молодій людині, важливо розвиватися разом із тенденціями інформаційно-комунікативних технологій, щоб правильно розуміти, що поширюється. Якщо медіаграмотність не буде реалізувати та регулюватися на державному рівні, то це може призвести до появи нових загроз для держави з боку вже свого населення. У статті також надані практичні рекомендації щодо реалізації державної політики у сфері медіаграмотності, перш за все, студентської молоді в Україні, тому що впровадження даної політики сьогодні, як ніколи раніше, є необхідним та важливим інструментом розвитку самосвідомості справжнього українця, української нації, основу якої і зараз, і в майбутньому складає і буде складати саме молодь України. Реалізувати державну політку у сфері медіаграмотності пропонується із залученням національного проєкту «Фільтр», що підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики України.