Психологічні аспекти підготовки менеджерів для сфері послуг: туристичного та готельного бізнесу - Худавердієва, В.А. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
У статті представлені підходи до створення профорієнтаційної програми. Якісна підготовка кадрів для всіх категорій підприємств сфери сервісу починається з процесу залучення в цю сферу саме тих людей, які мають здібності до роботи в даній індустрії, де людські відносини відіграють визначальну роль. Актуальність реалізації комплексного багатоетапного проекту, спрямованого на майбутніх фахівців сфери сервісу, обумовлена високим рівнем відповідальності даної сфери, необхідністю обгрунтованого прийняття рішення про вступ на спеціальність, роз’яснення деяких нюансів та особливостей сервісної професії, що дасть молодим людям можливість зіставити з певними вимогами свої здібності. Результати праці у туристичному бізнесі багато в чому залежить від цілого ряду психологічних чинників. Недостатня увага до соціально-психологічних аспектів професійної діяльності менеджерів туристичної діяльності викликає нездорові взаємини в колективі, що знижує продуктивність праці. Психологічне забезпечення підготовки менеджерів з туризму має надавати безперервний процес психологічного моніторингу з проведенням організаційно-психологічних заходів та створенням сприятливого освітнього середовища, що сприяє професійному розвитку студентів, а також з виявленням факторів, що впливають на процес формування професійно важливих якостей.