Уявлення подружньої пари про сімейні ролі - Скворчевська, Є.Л. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
У статті розкрито особливості уявлення подружньої пари про сімейні ролі. Актуальність теми, тому що вибір шлюбного партнера є важливим етапом у житті особистості. Вибір шлюбного партнера залежить від підсвідомих установок, які закладаються з дитинства в батьківській родині та формують уявлення про шлюбого партнера. Родинне підсвідоме визначає вибір майбутнього шлюбного партнера, його особистісні та моральні якості. У шлюбі відбувається трансформація уявлень про сімейні ролі. Рольова структура сім’ї наказує членам сім’ї, що, як, коли й у якій послідовності вони мають робити, вступаючи один з одним у відносини. Невизначеність норм, які регулюють сімейні ролі, ставить перед сім’єю ряд соціально-психологічних проблем, що з проблемою «вибору» кожною сім’єю способу рольового взаємодії та формування ставлення членів сім’ї до різних сторін рольової поведінки у сім’ї. Задоволеність шлюбом у подружньому житті пов’язана із багатьма факторами: стажем подружнього життя, основним мотивом шлюбу, кількості дітей. Відчуття задоволеності-незадоволеності шлюбом формує ставлення до різних сфер життя. З’ясовано, що існують відмінності у рольових очікуваннях і домаганнях в шлюбі у жінок та чоловіків. У жінок домінує емоційно-психотерапевтична та батьківсько-виховна сфера, а у чоловіків – соціальна активність. Визначено, що у більшості жінок переважає значна задоволеність шлюбом, а у чоловіків – часткова задоволеність шлюбом. Подружні партнери прагнуть до взаєморозуміння. Взаємовідносини один з одним приносять радість та задоволення. Виявлено, що у більшості подружніх пар дружина відповідає за виховання дітей, організацію сімейної субкультури, роль «господині», а чоловік – матеріальне забезпечення сім’ї. За емоційний клімат в сім’ї, сексуальні відносини та організацію розваг відповідають обидва партнери.