Навчання дорослих іноземної мови (на прикладі заочного відділення УІПА) - Bryntseva О.; Podorozhna, A. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню проблеми навчання іноземної мови дорослих на прикладі заочного відділення Української інженерно-педагогічної академії (УІПА); представлені особливості навчання на заочному відділенні ЗВО, які потребують спеціальних підходів до процесу викладання іноземної мови студентам заочного відділення: широке використання можливостей Інтернету; дистанційного навчання та електронних підручників; підвищення мотивації та особистої зацікавленості; ефективна самостійна робота студентів, ретельна організація контролю знань. Автори підкреслюють, що заочна форма пов’язана з навчанням людей, які, як правило, вже достатньою мірою сформувалися не тільки в особистісному плані, а й у професії. у роботі визначаються ключові педагогічні принципи у процесі навчанні дорослої групи студентів іноземній мові в інженерному ЗВО, підкреслюються необхідні педагогічні умови для продуктивного опанування дисципліною дорослими. В рамках статті представлено аналіз підручників, методичних посібників та методичних вказівок з іноземної мови для студентів заочного відділення інженерних спеціальностей, який свідчить про реалізацію традиційного мовленнєвого підходу у процесі створення навчально-методичних матеріалів. Надаються рекомендації щодо складання та використання навчально-методичних матеріалів для реалізації цілей, передбачених програмами з дисципліни «Іноземна мова» для технічних ЗВО. Автори зазначають, що в УІПА досить давно й успішно заняття з іноземної мови для студентів заочного відділення перенесено на платформу MOODLE, яка ефективно забезпечує наочне представлення матеріалу, формує творчий підхід до навчання та розвиває навички самонавчання у контексті іншомовного навчання.