Ціннісні орієнтації засуджених рецидивістів - Пахомов, І. В. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Стаття присвячена аналізу особливостей ціннісних орієнтацій православних та нерелігійних засуджених рецидивістів. Мета статті – аналіз ціннісних орієнтацій православних та нерелігійних засуджених. Зроблено висновок про тісний зв’язок між усіма аналогічними термінальними та інструментальними цінностями засуджених контрольних груп, які не брали участь у корекційній програмі, чого не виявлено у засуджених експериментальної групи, які брали в ній участь. Також виявлено значущі відмінності між кластерами термінальних та інструментальних цінностей засуджених експериментальної групи, чого не виявлено у засуджених контрольних груп. За допомогою факторного аналізу встановлено, що у кожній групі засуджених є фактор «Базові цінності», майже у кожній: «Сімейні цінності», «Професійні цінності» та «Етичні цінності». в результаті залучення засуджених експериментальної групи до корекційної програми «Православні цінності» у них відбулися значущі зміни в ієрархії термінальних та інструментальних цінностей, чого не відбулося у засуджених контрольних груп, що свідчить про її ефективність у напряму зміни цінностей засуджених рецидивістів з кримінальних на просоціальні.