Вплив війни на стан психологічного здоров’я працівників бізнес-організацій - Сидоренко , Ж. В.; Сисак , А. В. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2025)
В статті розглядається поняття психологічного здоров’я персоналу бізнес-організацій, критерії його збереження в умовах війни, ризики, що загрожують психологічному здоров’ю бізнес-працівників. Представлені результати емпіричного дослідження особливостей прояву психологічного здоров’я у бізнес-працівників різних регіонів України, залежно від близькості розташування до зони бойових дій. У дослідженні брали участь працівники бізнес-організацій середнього та малого бізнесу, кількістю 73 особи, чоловіки та жінки, віком від 25 до 45 років. Було використано методики: «Шкала позитивного ментального здоров‘я» (Positive mental health scale (PMH-SCALE)) (J. Lukat, J. Margraf, R. Lutz, W.M. Van Der Veld, & E.S. Becker) (адаптація Л. М. Карамушки, О. В. Креденцер, К. В. Терещенко); «Модифікована шкала суб’єктивного благополуччя БІБІСІ» (The modified bbc subjective well-being scale (BBC-SWB)) (P. Pontin, M. Schwannauer, S. Tai, & M. Kinderman) (адаптація Л. М. Карамушки, К. В. Терещенко, О. В. Креденцер); «Шкала негативного впливу роботи» (Д. Ватсон) (адаптація С. Д. Максименка, О. М. Кокуна, Є. В. Тополова). Порівняльний аналіз психологічного здоров᾽я у працівників бізнес-організацій, які мешкають в різних за рівнем безпечності регіонах України, показав, що співробітники, які живуть та працюють у небезпечних містах, мають нижчий рівень ментального здоров᾽я, психологічного благополуччя, здатності долати труднощі, ефективності та продуктивності життєдіяльності, нестабільність психічних станів, більше відчувають негативний вплив роботи у порівнянні з працівниками з умовно безпечних регіонів України. Фахівці, які перебувають у відносно спокійному, стабільному середовищі піклуються про майбутнє власної кар᾽єри, мають певні домагання щодо підвищення по службі тощо. Мешканці зони бойових дій не приділяють цим проблемам уваги. Для них більш актуальними є проблеми, які пов᾽язані із збереженням фізичного здоров᾽я та навіть життя.