Інклюзивна освіта в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку - Ткаченко, О.Т. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Інклюзивне навчання сьогодні стає одним із пріоритетних напрямів української освітньої політики. На етапі її модернізації значно підвищився інтерес до інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітнє середовище. Сучасна система освіти повноцінно приймає лише тих, хто відповідає її певним вимогам, тобто, дітей зі стандартними можливостями, здатними навчатися за загальною для всіх програмою та досягати й демонструвати високі результати своєї успішності. Інклюзивна освіта дозволяє дітям з особливими освітніми потребами навчатися у звичайній школі чи дитячому садку. У спеціалізованих інтернатах діти не можуть спілкуватися вільно зі своїми однолітками та повноцінно розвиватися. Така форма навчання допомагає адаптувати навчальне середовище для людини з особливими потребами. Інклюзивне освітнє середовище – це середовище, де всі здобувачі освіти незалежно від своїх освітніх потреб здатні навчатися ефективніше, підвищувати свою соціальну компетентність, вдосконалювати комунікативні навички, а також відчувати себе частиною загальної спільноти. Кожна група дітей з особливими освітніми потребами має як загальні, характерні для всіх, обмеження життєдіяльності, так і особливі, притаманні лише їй і кожній дитині окремо. Створення соціально-психологічних умов інклюзивного освіт-нього середовища у закладі загальної середньої освіти актуалізує іншу важливу проблему – підготовку висококваліфікованих педагогічних кадрів. У даній статті представлені різні аспекти вивчення соціально-психологічних умов інклюзивного освітнього середовища, охарактеризовано нормативно-правову базу інклюзивної освіти, обґрунтовано структурні складові освітнього середовища, його властивості й принципи побудови, проаналізовано показники психологічної безпеки освітнього середовища, специфіку його організації