Використання методів психотерапії особистості у роботі із психологічною травмою - Калашник, І.В. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
У статті здійснено аналіз проблеми використання психокорекційних методів у психології. Доведено, що мистецтво є відображенням внутрішнього стану автора, це сприяє пізнанню змісту несвідомого. Мистецтво є каталізатором вираження внутрішніх переживань та травматичних почуттів. У статті наголошено, що образотворчий продукт є віддзеркаленням внутрішнього світу автора, а образ має «особистісний зміст», декодування якого можливе самим художником або фахівцем. У статті увага акцентується на ефективності психоаналітичного використання проективних методів які дозволяють об’єктивувати системні характеристики психіки. Наголошено на ролі психологічної травми у житті особистості та її зв’язок із світоглядом особистості. Застосування творчих методів самовираження особистості сприяє каналізації розкриття травмівних осередків. Встановлено, що метафоричні засоби вираження дозволяють суб’єкту розкривати ті відчуття які є неусвідомлюваними та блокуються психологічними захистами. Встановлено, що формалізований шлях пізнання психіки може породжувати викривлення отриманої інформації. Важливим у психоаналітичному застосуванні творчих методів відповідність діагностичній процедурі та методологічного розуміння фахівцем власної діяльності.