Теоретичний аналіз психологічної структури перфекціонізму - Марчук, С. В. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Стаття присвячена розгляду теоретичного аналізу психологічної структури перфекціонізму. Представлено огляд теоретичних підходів до вивчення структури перфекціонізму серед зарубіжних та українських науковців. Значна увага приділяється проблемі недостатнього вивчення закономірностей і механізмів перфекціонізму. Також наголошується доцільність дослідження перфекціонізму на сучасному етапі розвитку психологічної науки в Україні. Доведено, що проблема перфекціонізму є досить новою в українській науковій літературі, і наявність потреби дослідження перфекціонізму вимагає більш глибокого аналізу даного феномену на сучасному етапі розвитку психологічної науки в Україні. Визначено, що перфекціонізм найчастіше розглядається як прагнення особистості до бездоганного виконання тієї чи іншої діяльності. Проведений аналіз наукової літератури вказує на те, що в українських науковців немає єдиної позиції щодо розуміння сутності психологічної структури перфекціонізму. Для успішного формування та розвитку потрібно розуміти, що стоїть за цим поняттям, тому у викладеному матеріалі розглядаються різноманітні теоретичні підходи до вивчення перфекціонізму. Автором доводиться, що у сучасній психологічній науці різні психологічні підході містять розбіжні тенденції щодо самого визначення поняття «перфекціонізм» та його структури. Перспективи подальших досліджень полягають у детальнішому емпіричному вивченні впливу перфекціонізму на різні сфери життєдіяльності особистості.