Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу в умовах сучасних викликів - Єна, А. С. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Військова інтервенція російської федерації до України стала кульмінацією тривалої та виснажливої агресії проти нашої країни, що потягло за собою низку гострих викликів соціально-психологічному станові учасників освітнього процесу та українського суспільства в цілому. Проблема першої психологічної допомоги учасникам освітнього процесу в умовах сучасних викликів, прикладом яких є пандемія COVID-19, воєнний стан в Україні розглядається під кутом зору відповідності змісту цієї допомоги суспільному запитові на неї. Спричинені війною психологічні виклики поділяються умовно на такі групи, як: виклик українському народові як спільноті, виклик ментальному здоров’ю особистості, виклики психологічному благополуччю та розвитку людини та виклики українським психологам як фаховому співтовариству. Такі події у тій чи іншій мірі впливають на кожного, проте спектр можливих реакцій і емоцій вельми широкий. Багато хто відчуває себе враженим, вибитим з колії або не розуміє, що відбувається. Першу психологічну допомогу можуть надавати не тільки психологи, а й інші спеціалісти, люди, які ознайомлені з наданням першої психологічної допомоги. на те, як реагує людина, впливає безліч факторів, у тому числі: характер і тяжкість пережитої події; перенесені травмуючі події в минулому; фізичне здоров’я; вік тощо. у кожного є свої сили і можливості, які допомагають впоратися з життєвими проблемами. Перша психологічна допомога – це не є професійним психологічним консультуванням, тому що немає детальних обговорень, встановлення хронологій та сутності події, які викликають стан дистресу.