Активні методи соціально-психологічної адаптації та професійної підготовки менеджерів у туристичній сфері - Худавердієва, В. А. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
У статті представлені основні психологічні методи та засоби психолого-педагогічної підтримки процесу адаптації та особистісного розвитку при підготовці менеджерів у туристській сфері, дана психологічна характеристика професії, описані компетенції менеджера у сфері туризму. Актуальність цієї теми обумовлена необхідністю розвитку конкурентних переваг фахівців, необхідні для ефективної професійної діяльності у сфері туризму. у статті висвітлено технологічні та професійно-особистісні вимоги підприємств сфери туризму до професійної діяльності фахівців, визначено її принципи. Виділено активні методи (тренінг, дискусії ), які спрямовані на підвищення рівня соціально-психологічної адаптації, зміну неадекватних мотивів та набуття нових форм поведінки. Адаптація сприймається як процес активного особистісного саморозвитку. Розглянуто основні структурні елементи та засади соціально-психологічного тренінгу, саме завдання на групове згуртування, створені задля формування емоційного настрою працювати у групі серед учасників тренінгу; групові дискусії у рамках тематики заняття; психогімнастичні вправи змістовного плану, спрямованих на встановлення ефективного контакту, з урахуванням вікових та особистісних особливостей учасників тренінгу; вправи на сприйняття та розуміння емоційного стану партнера, розвиток емпатичних тенденцій та сензитивності, вправи на вміння грамотно приймати та передавати інформацію, на вміння ефективно слухати та чути; психогімнастичні вправи, що сприяють підвищенню працездатності під час роботи у групі; психогімнастичні вправи, основною метою яких є формування зворотного різномодального особистісного зв’язку; розігрування та аналіз ситуацій, спрямованих на прояв отриманих навичок у контексті поведінки. Визначані засади тренінгу: принцип творчої активності; принцип дослідницької позиції; принцип партнерського спілкування; принцип акцентування мови почуттів; організація процесу спілкування за принципом «тут і зараз» та ін.