Механізми адаптації та соціалізації в процесі формування правосвідомості особистості молодої людини - Хлонь, О. М. (Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Психологічні науки, 2023)
Сучасна молода людина не може знаходитись в суспільстві та бути його повноцінним членом, якщо вона належним чином не соціалізована, однак, актуальними залишаються теми соціального дистанціювання та інтеграції особистості до прогресивного суспільства лише при наявності у неї ряду загальнообов’язкових навичок, умінь, якостей та компетентностей, саме тому дана проблематика набуває актуальності. Мета дослідження визначення особливостей, характеристик та невід’ємних елементів застосування механізмів адаптації до сучасної молодої людини виявлення складнощів, що можуть виникати на цьому шляху та виокремлення способів їх подолання та покращення процесів соціалізації та соціальної адаптації внаслідок формування чітких алгоритмів поведінки. Алгоритм правової соціалізації молодої людини включає стадію формування мотиваційного потягу спрямованого на залучення до певної соціальної групи. Усвідомлення стійкої мотивації до необхідності соціалізуватись саме у обрану групу викликає індифікаційні процеси приналежності особи до даної групи, які можуть на початку виникати в односторонньому порядку, в той час, як формальне визнання статусу такої молодої особи учасником групи можливе. лише в разі сприймання такої дійсності більшістю, найбільш авторитетною групою або її представником. Імітація, а в подальшому і точне наслідування підкріплене емоційно-психологічними механізмами, зокрема, наприклад, такими, як сором та провина, коли особа, яка з тих чи інших причин вперше порушила писані чи неписані правила чи норми, про що має бути попереджена для уникнення несвідомого заперечення протиправності діяння. в подальшому, коли людина стає повноцінним членом суспільства механізми засвоєння соціальних норм можуть змінюватися зокрема інтеріоризація може переходити у екстеріоризацію і навпаки. Прийняття і засвоєння певних норм та правил як правило регулюється ефективністю тієї чи іншої діяльності. Якщо особа, що належним чином соціалізувалася вносить в стабільні процеси якісь новаторства її ідеї належним чином проходять експертизу та у разі виявлення корисності проекту допускаються до практичної діяльності.