Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу в умовах сучасних викликів

Автор(и)

  • А. С. Єна Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-8745.2023.1(2).4

Ключові слова:

перша психологічна допомога; коронакриза; воєнний стан; стресові та травматичні події; емоційна підтримка; суспільний запит; гостра реакція на стрес; психологічне консультування

Анотація

Військова інтервенція російської федерації до України стала кульмінацією тривалої та виснажливої агресії проти нашої країни, що потягло за собою низку гострих викликів соціально-психологічному станові учасників освітнього процесу та українського суспільства в цілому.
Проблема першої психологічної допомоги учасникам освітнього процесу в умовах сучасних викликів, прикладом яких є пандемія COVID-19, воєнний стан в Україні розглядається під кутом зору відповідності змісту цієї допомоги суспільному запитові на неї. Спричинені війною психологічні виклики поділяються умовно на такі групи, як: виклик українському народові як спільноті, виклик ментальному здоров’ю особистості, виклики психологічному благополуччю та розвитку людини та виклики українським психологам як фаховому співтовариству. Такі події у тій чи іншій мірі впливають на кожного, проте спектр можливих реакцій і емоцій вельми широкий. Багато хто відчуває себе враженим, вибитим з колії або не розуміє, що відбувається. Першу психологічну допомогу можуть надавати не тільки психологи, а й інші спеціалісти, люди, які ознайомлені з наданням першої психологічної допомоги. на те, як реагує людина, впливає безліч факторів, у тому числі: характер і тяжкість пережитої події; перенесені травмуючі події в минулому; фізичне здоров’я; вік тощо. у кожного є свої сили і можливості, які допомагають впоратися з життєвими проблемами. Перша психологічна допомога – це не є професійним психологічним консультуванням, тому що немає детальних обговорень, встановлення хронологій та сутності події, які викликають стан дистресу.

Біографія автора

А. С. Єна, Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради

практичний психолог

Посилання

Бенера В. Є. Психологічна служба в закладах освіти. Практикум: навч. посібник для вищих навчальних закладів, Тернопіль: ВАТ «ТВПК «Збруч», 2008. 560 с.

Оніщенко Н. В. Екстрена психологічна допомога постраждалим в умовах надзвичайної ситуації: теоретичні та прикладні аспекти: монографія, Харків: Право, 2014. 584 с.

Панок В.Г. Практична психологія. Теоретико-методологічні засади розвитку: монографія, Чернівці: Технодрук, 2010. 486 с.

Строяновська О.В. Психологічна служба в системі освіти: практикум з навчального курсу для практичних психологів: навч. посібн. Київ: Каравелла, 2010. 176 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-05

Номер

Розділ

Проблеми психології навчання та психологічного супроводу в освіті