Професійне вигорання педагогів в умовах дистанційного навчання

Автор(и)

  • Ж. В. Сидоренко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Т. І. Шевчук Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2786-8745.2023.1(2).10

Ключові слова:

професійне вигорання; дистанційне навчання; деперсоналізація; емоційне виснаження; редукція професійних досягнень; емоційні бар’єри

Анотація

В статті розглядаються особливості професійного вигорання педагогів в умовах дистанційного навчання. в  ході дослідження були використані: Методика «Діагностика професійного вигорання» К. Маслач, С. Джексон, в адаптації Н. Водоп’янова; методика В. Бойка «Діагностика емоційних бар’єрів у спілкуванні», авторська анкета для визначення особливостей ставлення педагогів до дистанційного навчання.
Для проведення дослідження було сформовано вибірку з 36-ти вчителів, 26-ти жінок та 10-ти чоловіків. Вік респондентів становив від 24 до 55 років.
Було встановлено, що більшість опитуваних демонструють середні та високі показники професійного вигорання, що виявляються в таких ознаках як: емоційне виснаження, деперсоналізація та професійна редукція. Серед домінуючих емоційних бар’єрів вчителів, – негнучкість, невиразність емоцій та неадекватність, нездатність керувати емоціями.
За результатами авторської анкети встановлено, що у 75% опитаних вчителів дистанційне навчання викликає «втому і роздратування», 10 % респондентів ставиться до цієї форми навчання нейтрально і 15 % опитаних вчителів схвалюють дистанційну форму навчання.
Аналіз анкетних даних також вказує на труднощі з боку вчителів у встановленні емоційного контакту з учнями, проблеми професійної самореалізації.
В перспективі дослідження вважаємо доцільним вивчити можливості оптимізації відновлення особистих ресурсів вчителів та розробити психокорекційну програму для запобігання емоційного та професійного вигорання вчителів в умовах дистанційного навчання.

Біографії авторів

Ж. В. Сидоренко, Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри психології

Т. І. Шевчук, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістранка 2-го курсу спеціальності 053 Психологія, кафедри психології

Посилання

Бегун-Трачук Л. О. Дослідження професійного та емоційного вигорання у психолого-педагогічній теорії та практиці. Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі. № 5, 2020. С. 128-133.

Бойко В. В. Синдром «эмоционального выгорания» в профессиональном общении. СПб.: Питер, 1999. С. 206.

Булатевич Н. М. Синдром емоційного вигорання вчителя: роль індивідуальних й організаційних чинників. К., 2005. Вип. 22-23. С. 47–50.

Гнездилова О. Н. Инновационная педагогическая деятельность как фактор предупреждения эмоционального выгорания учителя : дисс. канд. психол. наук. M., 2005.

Зайчикова Т. В. Соціально-психологічні детермінанти синдрому «професійного вигорання» у вчителів: автореф. дис. канд. психол.наук: 19.00.05 / Інститут психології ім. Г.С.Костюка АПН України. К., 2005. 20 с.

Кокун О. М. Психологія становлення сучасного фахівця. К.: ДП «Інформ.-аналіт. агенство», 2012. 200 с.

Чайнікова А. Д. Кириченко О. М. Психолого-педагогічний аналіз ефективності дистанційного навчання. Габітус. Вип.25. С. 196-201.

Freudenberger H. J. Staff Burnout. Journal of Social Issues. 1974. Vol. 30. Pp. 159-165.

Maslach C., Leiter M. The Truth About Burnout, San Francisco, 1997.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-05

Номер

Розділ

Психологічне забезпечення професійної діяльності